FIXED Cant get MS28 into vendor mode after bad flash

cpt.porno

Noob Account
Mar 6, 2014
5
0
Hi,

I have a problem flashing my Samsung MS28. Maybe someone can help me.

Previously...

Some time ago I spoofed the drive as LiteOn and used it in another xbox. Now I wanted to use the drive back in its original xbox and so I wanted to flash it back to stock. I used jungleflasher (0.1.92) to erase the flash and everything was perfect so far. As I wrote the original firmware something went wrong (dont know what, has been a while) and it seems no firmware is on the drive now. No drive information are shown in JF anymore. But the main problem is I cant get the drive into vendor mode. I have already tried half-tray-open method, activation iso, Unlock Sammy (Stage 1 failed) or vendor intro but none of the methods worked. As I send the vendor intro it remains on the status 0x80 or 0xD1 and though I have done the power cycle it only shows dots. I have tried it with JF and DosFlash64. Yesterday I made once into the vendor mode but no flash chip properties information were shown. As I try to use READ, ERASE or WRITE it only said "Unknown flash type". Since this time I have tried it many times but I havent made it into vendor mode again.

my used hardware was:

Samsung MS28 drive
Via 6421 Sata card
CK3i for power supply
Win7 x64
 

cpt.porno

Noob Account
Mar 6, 2014
5
0
I have tried both methods of the JF tutorial. Power cylce within 1 second and wait for some time.
 

cpt.porno

Noob Account
Mar 6, 2014
5
0
Now I made it a few times into vendor mode using JF and Dosflash16 under MS Dos. But even I'm in vendor mode it dont show up the flash chip info. It only says "Unknown flash type". Is the drive still locked?



Here is my JF log file:

JungleFlasher 0.1.92 Beta (304)

Session Started Thu Mar 06 21:01:44 2014



This is a Wow 64 process running on 4 x 64 bit CPUs

portio64.sys Driver Installed

portio64.sys Driver Started, thanks Schtrom !

Found 4 I/O Ports.

Found 1 Com Ports.

Found 10 windows drives A: C: D: E: F: L: M: N: O: P:

Found 0 CD/DVD drives



Sending Vendor Intro to port 0xBF00

Status 0x80

Re-sending Vendor Intro:

............................................................................

Parallel flash found with Status 0x70



Sending Device ID request to port 0xBF00

Manufacturer ID: 0xAA

Device ID: 0xAA

Flash Name: Unknown type

Flash Size: n/a

Unknown flash type Erase aborted !

Unknown flash type Read aborted !

Unknown flash type Write aborted !
 

gazcoigne

BANNED
Jan 31, 2005
1,108
0
Belfast, UK
sammy drives never lock

use a via chipset and the 10 sec trick

intro the drive, power off count to 10 then power on and you will get proper device info

erase and write correct fw

only works with a via chipset AFAIK
 

cpt.porno

Noob Account
Mar 6, 2014
5
0
I'm using a Via chipset and from time to time I get into vendor mode but I cant use erase or write. It only says "Unknown Flash Type". Is there a firmware on the drive if the tray can be opened and closed?
 

gazcoigne

BANNED
Jan 31, 2005
1,108
0
Belfast, UK
the 10 sec tric is very important

hit intro

power off drive and hit yes

count to 10 (elephant or misissipi your choice)

power on and youll be good
 

Martin C

VIP Member
Jan 10, 2004
36,033
0
Scotland, UK
www.team-xecuter.com
I'm using a Via chipset and from time to time I get into vendor mode but I cant use erase or write. It only says "Unknown Flash Type". Is there a firmware on the drive if the tray can be opened and closed?
If you get that, press the intro button again.
 

Taijigamer2

VIP Member
Jun 8, 2013
1,293
0
England
the 10 sec tric is very important

hit intro

power off drive and hit yes

count to 10 (elephant or misissipi your choice)

power on and youll be good
lol. You could also try the PMT method for bad flash (instructions in Jf PDF) but u will need a CK probe III.

- - - Updated - - -

the 10 sec tric is very important

hit intro

power off drive and hit yes

count to 10 (elephant or misissipi your choice)

power on and youll be good
lol. You could also try the PMT method for bad flash (instructions in Jf PDF) but u will need a CK probe III.
 

BL4K3Y

VIP Member
Jul 7, 2010
12,825
118
Colne, Lancashire (UK)
I spent about an hour on TeamViewer with him a few hours ago and nothing we tried would work (it got stuck at 0x80 every single time).

I even got him to install the 530C drivers, but that still didn't make a difference.

After trying different Intro/Device ID cycles and "bad-flash" probing, I have asked him to try another SATA cable because the one he was using is "super long".
 
Last edited:

Antalpromille

VIP Member
Aug 4, 2011
3,165
0
Borås, sweden
Was this solved then? The probe trick mentioned in the jf tutorial always fixed bad flashed sammys for me.
 

cpt.porno

Noob Account
Mar 6, 2014
5
0
Yes, it has been the cable or rather how it was plugged in -.- I have connected another SATA cable today and it entered vendor mode immedately (no power cycle needed). The drive and flash chip information has been displayed (it was still spoofed as LiteOn). I have tried the "super long" cable afterwards and it worked perfectly too. Seems that the cable hasnt been plugged in correctly. Anyway the drive is flashed back to sammy with LT 2.01 now.

Thanks for your help again BL4k3Yhttp://team-xecuter.com/forums/member.php?u=164661, that was awesome!